Landweer

Over Landweer

CV

Sinds 2007 werk ik, Nienke Welle, onder de naam “Landweer” als zelfstandig adviseur, projectleider en onderzoeker. Daarvoor ben ik van 1998 tot 2001 werkzaam geweest als bosbouwkundig adviseur bij “Buiting Bosontwikkeling” (nu Buiting Advies) te Dieren. Dit was mijn eerste functie nadat ik in 1998 afstudeerde aan Hogeschool Larenstein in de richting Westerse Bosbouw. Vervolgens heb ik van 2001 tot 2007 gewerkt als stafmedewerker bij de Federatie Particulier Grondbezit (FPG). Bij de FPG heb ik de ledenbelangen behartigd in verschillende gebiedsprocessen in de provincie Utrecht en de Gelderse Vallei. Daarnaast heb ik een aantal projecten voor de landelijke vereniging mede-ontwikkeld en uitgevoerd.

Landgoed en landschap

Mijn expertise ligt in het werkveld van landgoed- en landschapsbeheer. Nederland kent een prachtige landschappelijke afwisseling met een interessante ontstaansgeschiedenis. Met mijn bureau wil ik bijdragen aan het inzichtelijk en zichtbaar maken van deze landschapsgeschiedenis én aan het duurzaam behoud en beheer van het landschap. Werken aan ontwikkelingen die een verbinding leggen tussen verleden en heden maken het werk interessant. De uitdaging daarbij is het vinden van een evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen in het buitengebied anno nu.

Sinds 2008 verricht ik mijn werkzaamheden vanuit het Gelderse Ruurlo. In oktober 2010 is een nieuwe kantoorruimte gereed gekomen in een geheel uit hout opgetrokken schuur. Rentmeesterskantoor De Marke is hier ook gevestigd. Vanuit kantoor hebben wij zicht op ons eigen stukje (NSW-gerangschikte) cultuurlandschap, met nieuw aangelegde poel, laan, houtwal, hakhoutbosje en knotwilgen.

Studie historische geografie

Momenteel werk ik naast mijn opdrachten aan de eindscriptie voor mijn studie “historische geografie” (landschapsgeschiedenis) aan Wageningen Universiteit. Na afronding van mijn studie wil ik historisch onderzoek meer nog dan nu combineren met de dagelijkse praktijk van het landgoed- en landschapsbeheer. Momenteel maak ik in het kader van mijn studie een uitstapje naar de Rijksuniversiteit Groningen waar ik een aantal colleges volg bij de master Landschapsgeschiedenis.